O nama

Juraj Kralj, rođen 05. Listopad 1914. godine u Svetom Ivanu Zelini. Sa 14 godina seli se u Karlovac, gdje je završio pekarski zanat i upoznao svoju buduću suprugu Kristinu rodom iz Karlobaga. Nakon završenog zanata zapošljava se u Karlovcu u gradskoj pekari.

1940. godine rodio im se prvi sin Stjepan, koji pohađa školu u Karlovcu.

1958. godine vraćaju se u Jurajev rodni kraj, Sveti Ivan Zelini te iste godine 01. Studenog 1958. Službeno otvaraju privatni pekarski obrt. Počeci su bili teški. U pekarni rade sami Juraj i Kristina u unajmljenom prostoru. Nakon par mjeseci rada zapošljavaju prvog djelatnika.

Djed Juraj sa djelatnikom radi na proizvodnji kruha. Pekarske proizvode rade isključivo ručno. Tijesto se mijesi u drvenom koritu, oblikuje ručno i peče u peći na drva. Radilo se cijele noći, a ujutro bi gotov proizvod djed Juraj natrpao u koš, stavio na leđa i nosio 1 km do prostora gdje bi ga prodavao. Baka Kristina bila je zadužena za nabavu brašna, germe, soli, tj. Svega što je bilo potrebno za proizvodnju. Sve proizvedeno su prodali, javila se potreba za povećanjem proizvodnje, tako 1960. sele u vlastiti prostor u ulici Vladimira Nazora 55 i kupuju prvu parnu peć na loživo ulje te zapošljavaju dva djelatnika.

1967. Juraj odlazi u mirovinu, a nasljeđuje ga sin Stjepan ( Stevica )- izučeni slastičar – pekar koji vodi pekaru sve do 1992. Kada ju preuzima njegov sin Karlo. Tada je bilo ratno razdoblje i bilo je teško opstati, ali zahvaljujući braći Kristijanu i Ignacu, šogorici Renati, Vinku Romanjiku i roditeljima Stjepanu i Đurđici, su uspjeli.

Karlo sa svojom suprugom Anom radi plan za modernizaciju pekare. Uz pomoć kreditnih linija kupuje pekarske miješalice, komore, nove peći, preuređuju kompletno proizvodni pogon. Iako proizvodnja postaje lakša uz strojeve, broj zaposlenih se u njoj svake godine povećavao. Danas pekarna Kralj zapošljava 32 djelatnika. Uz proizvodnju pekara ima četiri moderno uređena prodajna prostora i pokretne trgovine. Osim pekarskih proizvoda, danas proizvode domaće kolače za sve prigode u svim oblicima. Glavna vodilja pekarne Kralj oduvijek je bila visoka kvaliteta njihovog kruha i peciva, a danas i kolača. Najveća nagrada za njihov rad su im dugogodišnji zadovoljni kupci. Planovi za budućnost su gradnja novog pekarskog postrojenja, nabava još suvremenije pekarske opreme, zapošljavanje novih ljudi uz zadržavanje visoke kvalitete njihovih proizvoda.